fbpx

In de zomer heb ik bij VakantieAnders meegedaan met de cursus ‘innerlijke familie’. Bij aanvang ben ik erg benieuwd wat het is, hoe het in elkaar zit, hoe het werkt en wat ik ermee kan. Bij de start van deze 4-delige cursus liggen kussens en poefjes in een cirkel uitnodigend klaar om op te gaan zitten. En in het midden staan 4 Playmobiel-poppetjes, het ziet er vrolijk uit.

Elk type heeft zijn eigen gedrag

Al gauw wordt duidelijk dat deze poppetjes staan voor je innerlijk familie: je jongetje, je meisje, je vrouw en je man. Workshopgever Marina geeft enthousiast uitleg en vertelt welk gedrag bij elk type hoort. Mijn nieuwsgierigheid groeit verder. “Om in balans te zijn heb je alle vier de types nodig’ gaat ze verder, ‘dan verloopt alles vlekkeloos en op rolletjes. Op momenten dat je niet helemaal in balans bent, kun je een rol versterken of inzetten waardoor je jezelf helpt om in balans te komen. Om dat te kunnen doen moet je kennis en inzicht hebben in elk familielid in jezelf.”

Het jongetje, meisje, vrouw en man

Het jongetje heeft bijvoorbeeld deze eigenschappen: hij speelt, maakt plezier, heeft geen tijdsbesef, is snel en enthousiast, een durfal en stoer, uitdagend en vernieuwend. Het jongetje is altijd in beweging.

Het meisje is bijvoorbeeld onschuldig, puur en onbevangen, kwetsbaar, bang, sensitief gevoelig en inlevend, dromend en volgend. Het meisje houdt van vertrouwdheid.

De man is krachtig, ambitieus en besluitvaardig. Hij denkt lineair, heeft visie en gaat geordend op zijn doel af. De man geeft grenzen aan en is oplossingsgericht.

De vrouw is voedend en verzorgend, wijs, accepterend, intuïtief, procesgericht en geduldig. Ze biedt troost en veiligheid. De vrouw staat vooral voor het praktische en nuchtere deel van jezelf.

Relatie met jezelf

Met oefeningen, kritische vragen stellen en ervaren wanneer je de verschillende types in je lijf voelt, zijn we op een ontdekkingstocht in onszelf naar onze eigen innerlijke familie. Wat een leuke invalshoek om zo naar mezelf te kijken. Ik ben afwisselend verrast en verbaasd. En ik zie welk type iets sterker is en welk type ik minder gebruik. Ik mag wel wat meer spelen; het jongetje in mij wil wel, maar wordt tegengehouden door het meisje, ze vindt het eng en durft niet. Ik luister kennelijk meer naar het meisje. Ik leer dat ik het jongetje ruimte mag geven om meer pret te maken, lekker gek doen om te kunnen ontladen. Hoe leuk is dat?! Dat past precies bij mijn plezier in theatersport waar ik een half jaar geleden mee begonnen ben.

Het model van de innerlijke familie geeft aan dat het goed voor mij is, wat een aangename ontdekking. Het meisje is wat bang, blijft graag in haar comfortzone. De vrouw kan de veiligheid bieden om wel uit de comfortzone te stappen en meer naar buiten te treden. De man in mij zet me aan tot actie. Samen zorgen ze voor de balans.

Opstelling van je eigen innerlijke familie

Ieder maakt een persoonlijke opstelling met de poppetjes, welk type speelt op dit moment de hoofdrol? Wat geeft je dat, ben je daar tevreden mee en welk type kun je inzetten om het te verbeteren of te veranderen? In tweetallen bespreken we elkaars opstellingen, het is in elk duo een verfrissende kijk op situaties in je leven. Heel vernieuwend en we worden er allemaal blij van. We leven ons uit als de jongetjes, we doen een lekker gek spel ter afronding, we rennen, bewegen en lachen het uit van plezier. Wát een leuke wetenschap over de innerlijke familie. Altijd weer te gebruiken. Telkens anders, net zo dynamisch als je zelf bent.

Wil jij meer weten van je innerlijke familie en ook ontdekken hoe jouw meisje, jongen, vrouw en man actief zijn? Kom naar de zomerweek waarin Nicole Klip haar cursus geeft (10-17 augustus) en leer jezelf weer beter kennen!
Doe je deze zomer  mee?