fbpx

Paardencoaching, hoe werkt het nou precies?

Als ik mensen vertel dat ik hard werkende vrouwen met vermoeidheidsklachten coach samen met mijn paarden, zodat ze naast het afwerken van hun ‘to do-lijstje’  genoeg energie over hebben om te genieten van de dingen die ze echt belangrijk vinden, merk ik dat veel mensen zich aangesproken voelen. Vooral vrouwen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, die de dingen graag ‘goed’ willen doen.

Al snel rijzen er in dit soort gesprekken vragen als ‘Hoe werkt dat dan precies?’, ‘Wat moet je dan doen?’, ‘Hoe ziet zo’n coachsessie er uit?’ en ‘Waarom met paarden en niet bijvoorbeeld met kippen?’. Vanaf dat moment voel ik binnen no time de energie uit het gesprek wegvloeien. Coachen met paarden gaat om het ervaren. Niet voor niets heet mijn praktijk ‘Beleef’.

Renate Rijnaarts komt deze zomer als co-creator sessies paardencoaching begeleiden. Zij heeft daar ruime ervaring in en vind het fijn om daar meer mensen mee bekend te laten raken in de zomervakantie. In haar omgeving krijgt zij nogal eens de vraag wat paardencoaching nu eigenlijk is. Daar gaat deze blog over.

Het is alsof je aan iemand die nog nooit verliefd is geweest, moet uitleggen hoe dat precies gaat of voelt. 

Ik begrijp natuurlijk wel dat je niet aan een traject van vier maanden begint, zonder er meer van te weten. Begrijpen hoe iets zit en verstandige keuzes maken, is nou net wat de vrouwen die ik coach heel belangrijk vinden. Ze beginnen niet zomaar aan iets.
Ik dacht: Ik weid er een blog aan! Bij deze doe ik nog een keer een poging om ‘wat verliefdheid precies is’ uit te leggen aan iemand die nog nooit verliefd is geweest aan de hand van de twee meest gestelde vragen:
Wat doe je precies in een coachsessie met paarden? en Waarom met paarden?
Net als bij verliefdheid, is dat voor iedereen anders, maar er zijn wel een soort van algemeenheden. In de basis is een coachsessie met paarden een ‘gewoon coachgesprek’ in de aanwezigheid van een paard.

Paard reageert op lichaamstaal

We bespreken waar je precies last van hebt, wat je daar zelf al over bedacht of mee gedaan hebt en wat daarvan wel en niet werkte. Tijdens dit gesprek reageert het paard op ons, net als in een kudde. Paarden zijn kuddedieren, prooidieren en vluchtdieren. Daardoor zijn ze van nature continu bezig met het signaleren van ‘spanning’ (gevaar). Dit oerinstinct hebben ze nodig om (in het wild) te overleven. Tijdens ons gesprek reageert het paard op je lichaamstaal (spanning/ontspanning). Al pratende kijken we naar wat er bij het paard gebeurd. Komt hij op bepaalde momenten naar je toe of juist niet, op welke momenten gedraagt hij zich gespannen of juist ontspannen, lijkt hij geïnteresseerd of juist niet… enz. enz. Zijn reacties zeggen iets over wat er bij jou van binnen gebeurd.  Heel subtiel.

Paarden coachingMet het paard in de ring

Nadat we in dit gesprek samen gepuzzeld hebben over waar de reacties van het paard in jouw geval voor staan, gaan we een praktische oefening doen. De oefeningen zijn altijd anders, afhankelijk van wat er in het gesprek naar voren is gekomen, waar we verder naar willen kijken of waar we meer te weten over willen komen. Deze oefeningen zijn altijd vanaf de grond (nooit zittend op het paard) en het paard beweegt zich in vrijheid door de ruimte. De oefening kan niet lukken of mislukken, het gaat er om dat de gedragingen van het paard je helpen om antwoorden te vinden op vragen die je met je verstand niet beantwoord krijgt.

Wanneer jij het paard leidt, zijn jouw intentie en overtuigingen bepalend voor zijn reacties. (Eigenlijk net als bij mensen. Niet zozeer wat je doet of de woorden die je gebruikt zijn van belang, vooral de ‘lading’ waarmee je de dingen doet/iets zegt.)

Wat levert het op?

Voor de vrouw die alle ballen in de lucht houdt, die aan het einde van de week uitgeblust op de bank ploft in plaats van vol energie aan haar vrije weekend begint… Geeft een coachtraject met paarden antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat kost jou zoveel energie, levert jou spanning op in het dagelijks leven?
  • Waar krijg je energie van? Wat maakt jou blij en ontspant jou?

En als je dat weet…

  • Wat maakt dan dat je niet meer doet van de dingen die je energie opleveren en minder van de dingen die je energie kosten?
  • Ben je in contact met anderen voldoende duidelijk over wat je wel en niet wilt?
  • Wat kun jij anders doen zodat je beter op kunt komen voor wat je wel en niet wilt?
  • Wat heeft prioriteit in jouw leven en wat heb je er voor nodig om de acties die hiervoor nodig zijn uit te voeren?

Paarden zijn bij het vinden van de antwoorden op deze vragen onmisbaar. Als je de antwoorden namelijk had kunnen bedenken, had je dat allang gedaan. De oplossing ligt niet in het bedenken, maar in de bewustwording van je eigen wensen en grenzen en die inzichten krijg je alleen maar door te kijken naar je gevoel.

Snappen hoeft niet

Feitelijk hoeven we niet meer te ‘snappen’ dan dat paarden je beleving en behoeftes ‘spiegelen’. Wanneer jij de oplossingen voor je vermoeidheidsklachten niet kunt bedenken, vind je de inzichten die je nodig hebt door je bewust te worden van je gevoelens. Paarden zijn hiervoor het ideale ‘hulpmiddel’.

Net als bij ‘verliefd worden’, voor coachen met paarden moet je ‘open staan’.

Renate Rijnaarts
www.beleef-coaching.nl 

 

WhatsApp chat
Verified by MonsterInsights